Pēcpusdienas tēja apkārt pasaulei

Kas ir pēcpusdienas tējas un kāpēc uz tādām ir vērts aiziet, esot ceļojumā? Pēcpusdienas tēja ir kaut kas, ar ko mani iepazīstināja draudzene Anda, un uz tādu pirmoreiz devos Rīgā. Āķis bija lūpā, apmeklēju vēl vienu tādu tepat Latvijā, un drīz sāku lūkoties pēc citām, ārzemēs. Tā nu pamazām, pie iespējas cenšos tādas apmeklēt savos nākamajos ceļojumos, un dažas jau ir “krājumā”!

Viena no versijām par pēcpusdienas tējas (Afternoon Tea) tradīciju vēstī, ka to esot izdomājusi Bedfordas septītā hercogiene Anna (viena no karalienes Viktorijas draudzenēm) ap 1840. gadu Anglijā.  Tajos laikos vakariņas tika pasniegtas ļoti vēlu, ap pulksten astoņiem vakarā, un starp pusdienām un vakariņām bija liels pārtraukums. Hercogiene Anna ap četriem pēcpusdienā bieži jutās izsalkusi un vāja. Viņa esot lūgusi, lai viņai uz istabu atnes paplāti ar tēju, maizi ar sviestu un smalkmaizītēm. Tas kļuva par ieradumu, un vēlāk viņa sāka aicināt draugus pievienoties viņai šajā vēlajā pēcpusdienas maltītē. Citas versijas saka, ka patiesība tradīcija esot diezgan mūsdienu un vēsturiskais elements esot nedaudz piedzejots, lai ap to radītu ekskluzivitātes un senatnīguma auru. Lai vai kā tur būtu, pēcpusdienas tēja bieži vien ir viens no vislētākajiem veidiem kā nobaudīt maltīti visnotaļ ekskluzīvās vietās ar slaveniem šefpavāriem. Ļoti bieži piedāvājums ir tik apjomīgs, ka to nav iespējams apēst uzreiz un jāņem pāri palikušais mājās! Parasti vissmalkākās pēcpusdienas tējas tiek organizētas viesnīcās, bieži, pieczvaigžņu.

Kā atrast pēcpusdienas tējas un kā ģērbties?

Kā atrast pēcpusdienas tēju galamērķī? Vislabāk ir meklēt pēc “afternoon tea” vai “high tea” un pilsētas nosaukuma, uz kuru dosies.

Dažās vietās pēcpusdienas tējas ir pieejamas tikai divām personām, taču daudzās vietās esmu bijusi arī viena pati. Atsevišķās vietās var tikt lūgts ievērot dreskodu.

Kopš raksta tapšanas brīža piedāvājums var būt mainījies gan cenas, gan uzkodu ziņā.

Līdzīgi raksti:

Jumta treases restorāni Rīgā

5 ceļojumu blogera padomi kā atrast izdevīgākas aviobiļetes

Rīga, Latvija, viesnīca A22, restorāna “John” bārs “Jackie” pēcpusdienas tēja

Pēcpusdienas tēja John A22

Pēcpusdienas tēja restorānā “John”  viesnīcā “A22”  (ieguvis “Michelin” atzinību un pieminēšanu Latvijas sarakstā) bija mana pirmā iepazīšanās ar to, kas tad īsti ir šī pēcpusdienas tēja, un jau izveidojās zināma latiņa, kas tas ir! Galda noformējums bija “kā pienākas”, ar baltu galdautu, ar sviestmaizītēm, glītiem traukiem, metāla kanniņu, ļoti gardām kūciņā un ar garšīgu krēmu (ne gan “clotted cream”, bet tāpat baudāmu). Pirmajā apmeklējuma reizē mūs apkalpoja ļoti zinošs tēju eksperts, kurš pastāstīja vairāk par tējām un rūpējās, lai tās mums ir pareizi uzlietas. Ar visu sietiņu tējas lapu nosmelšanai un krūzīšu maiņu, kad gribējām citu tēju! Cenā bija iekļauts arī kokteilis, var izvēlēties bezalkoholisko.

Pēc pusgada uz pēcpusdienas tēju pēc tam atgriezos vēlreiz ar ģimeni, un man arī ļoti patika, šoreiz gan prezentācija par tējām izpalika, bet restorānā bija parūpējušies par speciālu ēdienu personai, kam ir diabēts.

Vēl pēc gada šeit svinēju dzimšanas dienu. Restorāns nāca pretī un uzklāja to dienā, kad parasti to neservē, par ko biju pateicīgi. Apkalpošana bija laipna, bārmenis ieteica kokteiļus, pastāstīja, kā tiem radušies nosaukumi, pasmaržošanai atnesa dažādas tējas. Jāsaka gan, ka pa gadu piedāvājums bija gājis mazumā, bet cena, tāda pati – ja iepriekš katrai personai bija četri sāļie groziņi, tādi vairs nebija vispār, kūkām vairs klāt nebija ogas, kas agrāk patīkami atsvaidzināja starp saldajām kūkām un glīti dekorēja traukus, skones katrai personai bija vairs tikai divas, ne trīs, un arī krēms bija krietni mazāk (to mums pēc lūguma atnest vēl, gan atnesa). Maizītes tika pasniegtas sākumā, tās bija mazāka izmēra, nekā iepriekš. Ja iepriekš iespaids bija, ka to visu nemaz nav iespējams apēst, tad šoreiz uzkodas apēdām gandrīz visas, no sešu personu galda neapēstas palika vien divas mazas kūciņas. Arī par tēju, iepriekšējās divas reizes to pasniedza, cik vēlējāmies, šoreiz uzzinājām, ka tā nemaz nepienākoties neierobežoti (iepriekš tā būtu bijusi bārmeņu iniciatīva?), nepiedāvāja arī klāt karstu ūdeni un par papildu tējām samaksājām. Aukstais ūdens karafēs gan bija klāt bezmaksas.

Rezervēju: zvanot +371 62 222 260

Samaksāju: 35 eur personai (55 eur diviem)

Rīga, Latvija, viesnīca “Kempinski” lobija bāra pēcpusdienas tēja

Kempinski Riga pēcpusdienas tēja

“Kempinski Rīga” bija mana otrā pēcpusdienas tēja, neilgi pirms Ziemassvētkiem. Galda noformējums bija glīts, sēdvieta, krāšņā vietā pie kamīna. Uzkodas un tējas kā pēc “priekšrakstiem”, ar skonēm, šoreiz gan bez papildu informācijas par tējām. Tēja bija laba, manis iecienītā Ronnefeld. Vienīgi, iespaidu pabojāja apkārt sēdošie cilvēki, šeit izteikti varēja just, ka esam lobija bārā un sākumā pie blakus galdiņa sēdēja kāds, kas ļoti skaļi runāja pa telefonu, bet pēc tam no telefona klausījās mūziku.

Vēlāk no draudzenes dzirdēju, ka šeit ir iespējams pasūtīt citādākas uzkodas, ja kādam no viesiem ir laktozes nepanesība (jāpiesaka iepriekš).

Otro reizi Kempinski viesojos jau, kad biju apmeklējusi tuvu diviem desmitiem citu pēcpusdienas tēju visā pasaulē. Šoreiz cenas piedāvājums jau bija dārgāks (pagājuši divi gadi… no 30 eur uz 45 eur). Ēdienu piedāvājums bija bagātīgs, bija ļoti skaisti noformēts galds (uzkodu statīvs kā putnu būrītis, īpašas ēdienkartes), piedāvājumā bija iekļauts dzirkstošais dzēriens (mēs izvēlējāmies bezalkoholisko prosecco). Pavadījām te veselas 5h!!! Vienīgi, zālē bija ļoti karsti.

Rezervēju: zvanot +371 6767 1111 vai rezervējot viesnīcas mājaslapā norādītajā saitē

Samaksāju: 45 eur personai

Rīga, Latvija, Elenas Uldrikas meistarklases @elena.uldrika pēcpusdienas tēja

Elena Uldrika pēcpusdienas tēja

Uzzinot, ka Rīgā ir parādījusies vēl viena iespēja nobaudīt pēcpusdienas tēju, pieteicos tai daudz nedomājot! Pēcpusdienas tēja pie Elenas ir pieejama meistarklases formāta, ne tikai nobaudot pēcpusdienas tēju, bet arī uzzinot par tās galda klāšanas pamatiem un arī vēsturi. Biju pārsteigta uzzinot, ka patiesībā tāda mūsdienu pēcpusdienas tējas tradīcija ir veidojusies tikai jau stipri mūsdienās, jau deviņdesmitajos. Uzzināju gan par “tradicionālajām” maizītēm ar gurķi, olu un skonēm, kā arī vairāk sapratu, kas pēcpusdienas tējā ir “klasika”, un kas pieļaujams kā interpretācija. Elena stāstījumu papildināja nedaudz vairāk iepazīstinot arī ar trauku pasauli. Pēc šīs meistarklases atkārtoti apskatījos iepriekšējo pēcpusdienas tēju fotogrāfijas un pievērsu uzmanību traukiem. Starp citu, Elena pati gatavo “clotted cream”, jo tas šobrīd Rīgā nav nopērkams, kā arī pati cep skones!

Pēc Elenas meistarklases man noteikti tagad būs ne tikai drosme, bet arī zināšanas šādu pēcpusdienas tēju pagatavot savās mājās!

Rezervēju: rakstot Instagram, 50% priekšapmaksa

Samaksāju: 85 eur vienai personai

Dubaija, Apvienotie Arābu Emirāti, viesnīca “Palazzo Versace”, “Mosaico Lounge” zonas pēcpusdienas tēja

Palazzo Versace pēcpusdienas tēja

Pēcpusdienas tējas pieredze “Palazzo Versace” viesnīcā bija patiešām “jauns līmenis”. Ārkārtīgi ekskluzīvā viesnīca ar luksusa noformējumu (Versace porcelāns, ko ražo Rosenthal, kā vēlāk uzzināju no @augusts_table_studio), grandiozais uzkodu stends, uzkodas pasniegtas ar zelta kārtiņu un plašā tēju izvēle. Šeit devos kopā ar kolēģi, jo pēcpusdienas tējas piedāvājums pieejams tikai divatā. Pasniedz katru dienu no 10:30 līdz 19:00, rezervēju dažas dienas iepriekš. Telpās nepasniedz alkoholu. Piedāvājumā bija iekļauta viena kanniņa tējas un viena kafija. Vēlāk tēju man papildināja ar karstu ūdeni, jo tējas lapu tur pietiktu vairākiem uzlējumiem. Mūs aptekalēja, par mums rūpējās. Uzkodas bija gan skaisti pasniegtas, gan ārkārtīgi garšīgas, ar nelielu variāciju par to, kas ir pēcpusdienas tēja – it kā pieturoties pie pamatprincipiem, bet piedāvājumu dažādojot. Bija arī klasiskās skones. Daļu uzkodu pēc tam paņēmu līdzņemšanai.

Rezervēju: rakstot dining@palazzoversace.ae

Samaksāju: 93 eur par divām personām.

Dubaija, Apvienotie Arābu Emirāti, viesnīca “Raffles”, salona “Floral Afternoon tea” pēcpusdienas tēja

Raffles pēcpusdienas tēja

Viesnīcas “Raffles” pēcpusdienas tēja ir ziedu tematikā, gan noformējumā, gan ēdienkartē. Tiešām mutē kūstoši saldumi, sāļās smalkmaizītes (arī mazs burgerītis!), skones, krēmi, neierobežota tēja. Tēju var izvēlēties, pasmaržojot īpašus stikla trauciņus. Rezervācija jāveic vēlākais, līdz 11:00 rezervācijas dienā (es rezervēju iepriekšējā naktī), pasniedz no 14:00 līdz 19:00. Cenā iekļauta arī ledus tēja. Atkal jau, ļoti glīts noformējums (Rosenthal Gropius trauki, to apstiprināja @augusts_table_studio),) un patiešām izcila apkalpošana. Ne mirkli nejutos neveikli vai, ka par mani būtu aizmirsuši! Starp abām Dubaijas tējām grūti izvēlēties, kura bija labāka, jo abas bija izcilas. Citā reizē noteikti plānoju apmeklēt: Bijou un Burj al Arab pēcpusdienas tējas!

Rezervēju: rakstot dining.dubai@raffles.com

Samaksāju: 45 eur vienai personai.

Amsterdama, Nīderlande, viesnīca “Sofitel Legend the Grand” “Oriole Garden Bistro” “Grand Wonderland” pēcpusdienas tēja

Grand Sofitel pēcpusdienas tēja

“Sofitel Legend The Grand” viesnīcā jau atkal bija laiks jauniem apvāršņiem un jaunai pieredzei. Šī pēcpusdienas tēja bija “Alise brīnumzemē” tēmā, un te pirmoreiz pagaršoju dzirkstošo tēju! Sākumā domāju, ka man viesmīlis nes dzirkstošo vīnu, bet nē, tā bija tēja! Pie katras no atnesto ēdienu kārtam bija pieskaņots savs tējas veids, ko tam īpaši ir ieteicis viesnīcas tējas someljē. Šeit piedāvājums bija pamatīgāks, pirmo atnesa gaspačo zupu, bija pankūkas ar lasi, fokača, olu salātu maizītes. Bija arī šokolādes skones, kas bija ārkārtīgi garšīgas, liels daudzums saldo uzkodu un neparasts tējas pasniegšanas veids, piemēram, Darjeeling tēju pasniedza glāzēs. Tika izmantoti ļoti glīti Furstenberg trauki no kolekcijas “Emperor’s Table” (par ko man arī pačukstēja Elena Uldrika), šajā viesnīcā pirmo reizi sāku pievērst uzmanību traukiem un tam, kā noformēts galds. Norises vieta ļoti patīkama, tādā kā bibliotēkā.

Rezervēju: viesnīcas rezervācijas sistēmā, ar priekšapmaksu

Samaksāju: 49 eur personai (tagad jau esot 52.50 eur personai), 100% priekšapmaksa

Amsterdama, Nīderlande, viesnīca “Anantara Krasnapolsky”, “Grand Café Krasnapolsky” pēcpusdienas tēja

Grand Krasnopolsky pēcpusdienas tēja

Viesojoties Amsterdamā atkārtoti, nolēmu izmēģināt Anantara Krasnopolsky pēcpusdienas tējas piedāvajumu, kas, tāpat kā iepriekšējā Amsterdamas pieredze, atrodas smalkā viesnīcā. Te devos kopā ar nīderlandiešu kolēģi, kura, ieraudzījusi, kur dosimies, ļoti nobrīnījās un teica, ka tā skaitoties ļoti smalka viesnīca.

Pēcpusdienas tējas piedāvajums bija ļoti labs – četru veidu sāļās un trīs veidu saldās maizītes, skones, citronu un klasiskais krēms. Tāpat, tika pasniegtas konfektes. Ēdienus pasniedza trijās kārtās un katram no tiem tika pieskaņota tēja. Bija ļoti piedomāts par pasniegšanas veidu un patiešām krāšņi noformēts! Jāsaka, pati kafejnīca ir nedaudz mazāk atmosfērīga, nekā Sofitel, jo ne uz mirkli neaizmirsti, ka esi kafejnīcā, bet piedāvājums bija labs. Neapēstos ēdienus iepakoja līdzņemamajos traukos, kas arī bija pieskaņoti – ar viesnīcas simboliku.

Rezervēju: viesnīcas rezervācijas sistēmā

Samaksāju: 49 eur personai

Tampere, Somija, Stockmann kafejnīcas “Relove” pēcpusdienas tēja

Pēcpusdienas tēja Tamperē

Tamperē pirmo reizi izmēģināju pēcpusdienas tējas piedāvājumu tirdzniecības centrā, šoreiz, “Stockmann”, kafejnīcā “Relove”, kur blakus atrodas lietoto apģērbu veikals. Kafejnīcas iekārtojums bija nedaudz austrumniecisks, izvēlējos mīksto dīvāniņu ar spilveniem (rezervēts bija cits galdiņš, bet nolēmu par labu krāšņākajam). Tējkannu atnesa vienā lielā kannā. Skones šajā piedāvājumā nebija, bija dažas sāļās maizītes tīri ziemeļvalstu stilā un ļoti, ļoti daudz saldās maizītes un kūkas, no kurām vairumu paņēmu līdzi mājās. Trauki izskatījās pēc “vecmāmiņas krājuma” vintāžas traukiem.

Rezervēju: cafe@relove.fi (kur man pēc tam veica rezervāciju tiešsaistes vietnē, to var izdarīt arī pats, bet informācija bija somu valodā)

Samaksāju: 38 eur divām personām

Hamburga, Vācija, viesnīca “Atlantic”, lobija bāra pēcpusdienas tēja

The Atlantic pēcpusdienas tēja

Hamburgā pēcpusdienas tēja bija “kas ilgi nāk, tas labi nāk”, jo, kad pirmoreiz gribēju pierezervēt “Hotel Atlantic” piedāvājumu, viņiem nebija brīvu vietu un rezervēju citu variantu. Mans brauciens gan pēdējā mirklī atcēlās streika dēļ, un netiku nemaz. Pēc pusgada, par laimi, beidzot atkal devos uz Hamburgu, un šoreiz “Atlantic” piedāvājums bija pieejams!

Līdz šim brīdim “Atlantic” piedāvājumā ir iespaidīgākā tēju karte, te bija vismaz kādas 10, kuras vēlējos nogaršot. Beigās viena pati izdzēru trīs kannas tējas – Tanzania Usambra Oolong, Dargonwell Zhejiang un Superior Gyokuru, kas visas trīs ir izcilas tējas, bet Tanzānijas oolong bija nepārspējama! Tēja tika pasniegta ar smilšu pulksteni, lai zinātu tās gatavības brīdi.

Pēcpusdienas tējas piedāvājums bija izteikti “pēc priekšrakstiem”, mani gaidīja jau saklāts galds ar baltu galdautu un īpašo Atlantic porcelānu. Tika pasniegts bezalkoholiskais dzēriens (tādu izvēlējos, varēja arī ņemt kokteili ar alkoholu), trīs skones ar krēmu un ievārījumu un milzīgs saldo piedāvājums, dekorēts ar ogām. Apkalpošana bija ārkārtīgi laipna, ik pēc brīža atnāca apjautāties, vai man viss ir kārtībā. Izprašņāju viesmīli par viesnīcu un uzzināju, ka šajā viesnīcā ir filmējies Pīrss Brosnans Džeimsa Bonda filmā “Tomorrow Never Dies” un gandrīz tiku apskatīties numuriņu, kurā tika filmēts, tikai tas izrādījās aizņemts.

NB: The Atlantic tēja šobrīd ir labākā, kuru esmu baudījusi!

Rezervēju: rakstot bar.atlantic-hamburg@brhhh.com

Samaksāju: 69 eur vienai personai

Hamburga, Vācija, viesnīca “Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten”, “Wohnhalle” lobija bāra Karalienes Viktorijas pēcpusdienas tēja

Vier jahreszeiten pēcpusdienas tēja

Atgriežoties Hamburgā, šoreiz māmiņdienā kopā ar mammu un omīti, gribēju viņām sarīkot īpašu pārsteigumu, un māmiņdienas pusdienās devāmies uz vienu no labākajām viesnīcām Hamburgā Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten, uz viņu lobija bāra pēcpusdienas tēju. Te pasniedza Ronnefeldt tējas (kuru jasmīnu zaļā tēja ilgus gadus bija mana mīļākā), skones ar krēmu un ievārījumu, īpašo kronēšanas receptes sviestmaizi ar vistu, kā arī citas maizītes, dažādas saldās uzkodas. Divas no porcijām biju pasūtījusi ar pazeminātu cukura daudzumu, un bija sagatavoti īpaši saldie ēdieni, lai tos var ēst arī mamma un omīte, par to atsevišķu samaksu mums neprasīja. Viesnīca bija ārkārtīgi skaisti noformēta, ziedu kompozīcijas – vienas no skaistākajām, kādas vispār jebkad esmu redzējusi! Tēja tika pasniegta pēc visiem priekšrakstiem, ar sildītāj un pulkstenīti. Neapēsto mums iesaiņoja līdzi. Apkalpošana bija absolūti izcila, un šī ir viena no labākajām pēcpusdienas tējām, kādas esmu apmeklējusi!

Rezervēju: izmantoju viesnīcas rezervācijas sistēm

Samaksāju: 82 eur personai

Brisele, Beļģija, viesnīca “Tangla”, viesnīcas bāra pēcpusdienas tēja

Tangla hotel pēcpusdienas tēja

Austrumu viesnīcas “Tangla” Briselē pēcpusdienas tēja, ne pārāk tālu no lidostas, bija trešā vieta, kuru mēģināju rezervēt Briselē, jo ar abām pirmajām man tā arī neizdevās sarunāt – “Wiltcher’s Steigenberger Hotel” man soc.tīklos neatbildēja vispār un nebija sazvanāmi, bet “The Amigo” sākumā ilgi neatbildēja soc.tīklos, tad, sazvanīti teica, ka šobrīd pēcpusdienas tēju nepiedāvā, bet nākamajā dienā soc.tīklos atbildēja, ka rezervācijas pieņem, un uz manu komentāru, ka, zvanot man tika teikts, ka šobrīd nav pieejama tēja, atbildēja tā, ka aizvien nav skaidrs, vai tēju piedāvāja vai nē. “Tangla” bija mana trešā izvēle, jo nebiju droša, ka gribu baudīt pēcpusdienas tēju ar pelmeņiem, bet, patiesībā, tieši pelmeņiem kā reizi nebija ne vainas!

Viss sākās ar pusstundas gaidīšanu lobijā, kur, piesakoties, ka esmu klāt, mani vispirms iztaujāja, pie kā eju, ko es īsti gribu, un tad lika pagaidīt. Tā kā biju nedaudz par ātru, nodomāju, ka mana vaina, pasēdēšu. Taču, drīzāk tomēr bija darbinieka nezināšana pie vainas, jo saldās uzkodas acīmredzami jau tāpat bija gatavas un galds netika īpaši gatavots. Beidzot, pēc pusstundas gaidīšanas gāju pieteikties vēlreiz un tad cits darbinieks, atkal iztaujājot, ko es gribu un, acīmredzami, neko nezinot par pēcpusdienas tēju (kuru reklamēja turpat uz lielā ekrāna pie konsjērža), aizveda mani uz bāra zonu.

Šajā viesnīcā pasniegšanas veids bija salīdzinoši vienkāršāks, nekādi īpaši trauki vai galda klāšana. Izvēlējos Dammann jasmīnu tēju (dzērienu karte nebija, viesmīlis sauca pieejamās tējas). Pirmo man atnesa saldo uzkodu stendu, kas pārsvarā sastāvēja no makarūniem un mazām kūciņām, pēc tam, tornīti ar dim sum tvaicējamajiem traukiem, kur iekšā bija 4 dim sum, kā arī, asās mērces. Lai arī viesmīlis bija laipns, par mani brīžiem aizmirsa. Telpā bija vēsi un stipri juta gaisa atsvaidzinātāju, tāpēc uzkavējos īsāku brīdi, nekā biju domājusi palikt. Neapēstās uzkodas paņēmu līdzi. Atmosfēra viesnīcā tiešām bija orientāla, pie blakus galdiņiem pārsvarā runāja ķīniešu valodā.

Rezervēju: zvanot +32 2 345 67 89

Samaksāju: 35 eur vienai personai

Ņujorka, ASV, “The Crosby Street Hotel”, bārs “The Crosby Bar”

Crosby street pēcpusdienas tēja

Meklējot informāciju par labākajām pēcpusdienas tējam Ņujorkā, uzdūros informācijai par The Crosby Street Hotel, un man nebija divu domu, ka man noteikti jānokļūst šeit, jo tieši šajā viesnīcas bārā norisinās darbība manā mīļākajā grāmatā The Idea of You! Ierados uz pēcpusdienas tēju mazliet laicīgāk par rezervēto laiku, bet galdiņš jau bija gatavs un varēju apsēsties. Rezervācijas ilgums ir 1.5h, kas ir tipiski Ņujorkā. Visu manu viesošanās laiku bārs bija absolūti pilns ar cilvēkiem, jo šī vieta ir ļoti populāra. Starp ēdieniem devos apskatīties Jaume Plensa milzīgo galvu un papjē mašē suņus.

Jāuzsver, ka šī tēja bija ļoti pēc priekšrakstiem – pat ar sietiņu, kas parādās ļoti reti! Tāpat, šeit bija fantastiski krāšņi trauki.

Rezervēju: OpenTable platformā

Samaksāju: $75 vienai personai

Ņujorka, ASV, “The Plaza Hotel”, lobija bārā “The Palm Court”

The Plaza Palm Court pēcpusdienas tēja ņujorkā

Atgriežoties Ņujorkā man bija iespēja apgūt apmeklēt pat veselas divas pēcpusdienas tējas, bet nolēmu, ka jāievēro samērīgums un šoreiz pietiks ar vienu, nemēģināšu visus priekus saspiest divās dienās! Meklējot labāko pēcpusdienas tējas piedāvājumu, uzdūros The Plaza Hotel piedāvājumam, kas daudz kur tika minēts kā labākais Ņujorkā. Pēc fotogrāfijām gluži tā neizskatījās, bet es tā priecājos, ka pierezervēju tieši šo vietu, jo pēcpusdienas tēja bija patiešām laba! Man pievienojās kolēģe Mela no Austrālijas, un divas stundas paskrēja nemanot (kaut rezervācijas laiks ir tikai 1.5h). Pēcpusdienas tēju rezervēju tikai dienu iepriekš, jo iepriekš skatoties bija iespējams rezervēt pat tajā pašā dienā, taču, tā kā Ņujorkā bija ļoti slikti laikapstākļi un redzēju, ka galdiņu pieejamība pasliktinās, nolēmu to neatlikt uz pēdējo brīdi. Tēja tiek pasniegta patiešām grandiozi luksusa viesnīcā (šajā pat viesnīcā, kur Kevins palika filmā “Viens pats mājās” un foajē satika Trampu!). Pēcpusdienas tējas piedāvājumi bija pat vairāki, trīs pieaugušajiem un viens bērniem. Mela izvēlējās “Central Park tea” par $125, bet es “The Plaza Signature Tea” par $145. Būtiskākā atšķirība bija tāda, ka manām uzkodām bija kaviārs. Mums atnesa abus piedāvājumus uz viena liela statīva, izstāstīja, kas ir kas, un tad ķērāmies klāt pie ēšanas. Mela šādā pasākumā bija pirmoreiz, tāpēc rādīju viņai, kā jāēd skones, stāstīju par clotted cream (kura šeit gan nebija). Jāatzīst, vienīgais, kas nebija garšīgs, bija pašas tējas. Es izvēlējos lavandas ulūna tēju, un saliekot divas labas lietas kopā kaut kā iznākums bija ne pārāk, savukārt Mela vietējo “mājas” maisījumu, kas ļoti atgādināja Ziemassvētku tēju un galīgi nepiestāvēja maija pēcpusdienas noskaņai. Bet ēdiens bija karalisks un atmosfēra, arī. Vieta bija stipri pilna, un galdiņu izvietojuma dēļ sieviete, kas sēdēja pa labi no manis, reizes 20 man iebakstīja ar elkoni, tāpēc droši vien citā reizē es izvēlētos kādu no atsevišķajiem galdiņiem, nevis tiem, kur sēdēšana sanāk gandrīz blakus. Taču neskatoties uz tēju un elkoni ribās, pieredze bija laba!

Rezervēju: OpenTable platformā

Samaksāju: $125 un $145 par personu

Bostona, ASV, “Boston Public Library” (Bostonas bibliotēka), “Courtyard Tea Room”

Bostonas bibliotēkas pēcpusdienas tēja

Jau laicīgi cenšoties pierezervēt pēcpusdienas tēju Bostonā atdūros pret to, ka visur ir aizņemts. Kā tā? Nezinu, kāpēc es nolēmu paskatīties vēlreiz rezervācijas rīkos pa ceļam uz Bostonu no Ņujorkas vilcienā, kad pamanīju, ka nākamajā dienā ir pieejama vieta Bostonas bibliotēkas karšu zālē, kur atrodas Courtyard Tea Room. Neticot savai veiksmei, ķēru ciet! Jau biju nolēmusi, ka došos ekskursijā pa bibliotēku, un šis man ļāva apvienot abas lietas reizē. Ierados aptuveni 15 minūtes iepriekš, un cilvēki jau bija sastājušies rindā, lai būtu iekšā 10:00, kad servē pirmo tēju. Tad precīzi 10:00 durvis atvēra un sāka laist iekšā, katru atzīmējot, ka ir ieradies. Visi viesmīļi tobrīd sastājās rindā, sagaidot viesus. Savai viesmīlei uzreiz pateicu, ka man 11:00 ir paredzēta ekskursija pa bibliotēku (kurai man laipni iedeva bezmaksas ieejas biļeti nedaudz ātrāk, kaut parasti tās dod tikai stundu iepriekš – kurš pirmais nāk, tas tiek, jo vietu skaits ekskursijā ir ierobežots). Viesmīle man apstiprināja, ka noteikti pagūsim, un tāpēc man pievērsa uzmanību biežāk, nekā citiem, kā tikko biju gatava nākamajiem ēdieniem, tos uzreiz pasniedza. Arī šeit galdiņš tiek rezervēts uz pusotru stundu. Vērojot apkārtējos, redzēju daudzus, kas atnākuši svinēt svētkus. Man pie blakus galdiņa sēdēja individuālā ceļotāja, tāpat kā es, bet viņai bija īpašā ēdienkarte, lai izvairītos no nepanesības. Neapēsto ēdienu, kā ierasts, man iepakoja līdzņemšanai. Interesanti, ka šajā ēdienkartē bija īpaši uzsvērts, ka daudzas no uzkodām gatavo vietējās kafejnīcās, tātad, tas nav viss gatavots uz vietas, bet tiek piedāvāta labākā izlase no dažādām vietām.

Rezervēju: Resy platformā

Samaksāju: ap $70

Edinburga, Skotija, “The Balmoral Hotel”, “The Palm Court” zāle

Edinburga The Palm Court Balmoral pēcpusdienas tēja

Iespēja pamēģināt pēcpusdienas tēju Lielbritānijā? Beidzot! Ciemojoties Edinburgā ieplānoju šo kā pēdējās dienas galveno aktivitāti, pirms dodamies uz lidostu. The Palm Court tiek uzskatīta par labāko pēcpusdienas tējas vietu Edinburgā, kas atrodas ārkārtīgi smalkajā The Balmoral viesnīcā. Lai arī Jēkabs nav liels pēcpusdienas tēju cienītājs, šoreiz viņam tajā bija jādodas kopā ar mani, un beigās nemaz jau tik slikti nebija, jo ēdiens bija fantastiski garšīgs, pasniegšanas veids, izcils, visu mūsu vizītes laiku augšstāvā spēlēja arfu un pēcpusdienas tējas noslēgumā vēl tikām pie diviem iepakojumiem viņu “mājas” tējas!

Rezervēju: zvamot +44 131 556 2414

Samaksāju: 67.50 mārciņas par personu

Ostina, ASV, “Four Seasons Hotel”, “Roses & Rosé A-Tea-X, Afternoon Tea” piedāvājums

Pēcpusdienas tēja ostinā The four Seasons

Pēcpusdienas tēja Teksasā? Kāpēc gan ne! Nolēmu izmantot brīvu pusdienlaiku Ostinā un pēc kārtīgas pastaigas pa pilsētu devos uz pēcpusdienas tēju vietā, kas bija norādīta kā labākā pilsētā – Four Seasons viesnīcā. Biju minūtes 10 par ātru, un lobija bārs vēl nebija gatavs uzņemt viesus, man lūdza pagaidīt. Pēc brīža redzēju, ka kādam kungam palūdza pārsēsties, kad viņš apsēdās pie galdiņa, uz kura bija uzlikta rozā tējkanna, un pēc pāris minūtēm šo galdiņu piedāvāja man – telpas vidū, pie centrālā loga. Piedāvājumā bija nedaudz “nogriezta” pēcpusdienas tēja, lai arī bija saldās un sāļās uzkodas, tās nebija gluži pēc priekšrakstiem, piemēram, nebija clotted cream. Ēdienkartē bija iekļauta izvēle starp diviem alkoholiskajiem kokteiļiem, palūdzu man uztaisīt mocktail versiju un viesmīle ļoti samulsa un sāka uz vietas domāt kādas varētu būt citas alternatīvas, beigās, tiku pie melleņu kokteiļa. Lai arī telpas bija ļoti skaistas, ar daudz ziedu dekorācijām iekšpusē un ārpusē, tomēr stūros izvietotie TV, kuros rādīja sporta spēles, kopumā neradīja gaidīto atmosfēru. Arī tējai nebija nekāda īpaša dzērienkarte, man tika nosaukti daži varianti, no kuriem izvēlēties un tas arī bija viss. Pēc 40 minūtēm visu biju apēdusi un izdzērusi, un devos prom. Šī droši vien bija visātrāk izbaudītā pēcpusdienas tēja, kurā esmu bijusi.

Rezervēju: OpenTable platformā (pēc neveiksmīgā mēģinājuma rezervēt viņu mājaslapā, kur kaut kas nedarbojās veidlapai)

Samaksāju: $65 par personu

Līdzīgi raksti:

Jumta treases restorāni Rīgā

5 ceļojumu blogera padomi kā atrast izdevīgākas aviobiļetes


Pievienot komentāru